Opknappen van meubels

Veel mensen denken dat restauratie gelijk staat aan het opknappen van meubels. En dat is niet vreemd, maar het ligt genuanceerder. Bij restauratie wordt er door een professional met kennis van hout, verbindingen, gebruik van (elektrisch) gereedschap, kennis van kleur- en afwerkingstechnieken over het algemeen behoudend gewerkt. Dat betekent dat er met respect aan het meubel wordt gewerkt, waarbij het meubel zelf met al zijn kenmerken als uitgangspunt wordt genomen: de geschiedenis, het hout of fineer dat in die tijd werd gebruikt, de toen gehanteerde afwerkingstechnieken en de constructie en verbindingen van het meubel.

Mij wordt vaak gevraagd of ik bij het verwijderen van afwerking de schuurmachine gebruik. Dat doe ik nooit, omdat een schuurmachine meer schade kan aanrichten. Bovendien kan de kleur van het hout worden verwijderd waardoor het ‘patina’ verdwijnt. Zo haal je in één keer de geschiedenis en de charme uit het meubel. Bij antieke meubels gebruik ik altijd dierlijke lijm voor het verlijmen van verbindingen en fineer, net zoals dat gebeurde in de tijd dat het meubel werd gemaakt. Een vintage meubel werk ik af met een lak of olie. Ook daar kijk ik naar wat eerder als afwerking is gebruikt. En natuurlijk neem ik daarin ook het toekomstige gebruik en de wensen van een opdrachtgever mee. Volgens deze werkwijze heb ik ook het bureau van A. Patijn gerestaureerd.

Mid Century bureau

Dit Mid Century bureau van notenfineer en massief noten poten is in de jaren ’50 ontworpen door A.A. Patijn voor Zijlstra in Joure. Leuk, want ik mocht al eerder een bureau van deze ontwerper onder handen nemen.

Wat is er gedaan?

  • Het blad had behoorlijke schade door vocht en warmte. En het hout was behoorlijk verbleekt. De oude lakafwerking heb ik subtiel verwijderd. De kringen en vlekken zijn verwijderd. Het blad is gekleurd naar de zijdes en het onderstel en er is een nieuwe lakafwerking aangebracht.
  • Het onderstel is opgefrist en kleine kleurverschillen zijn geretoucheerd.
  • De verbinding van de regel aan de achterzijde van het bureau was afgebroken. Ik heb een nieuwe pen gemaakt en heb de regel teruggeplaatst. Het bureau heeft zo zijn stabiliteit weer teruggekregen.
  • Een strook fineer aan voor voorzijde van het bureau ontbrak. Ik heb een mooi stukje notenfineer met dezelfde tekening verlijmd, op kleur gebracht en afgewerkt.
  • De messing poten waren aangeslagen. Bij dit bureau was het mooi om het messing te polijsten. Het bureau gaat hierdoor een beetje ‘zweven’.