Pas geleden is een dressoir uit de serie ‘Erica’ van Pastoe, ontworpen door Cees Braakman, door Patine meubelrestauratie onderhanden genomen. En omdat het bijbehorende verhaal zo mooi is, wil ik het hier graag delen.
Mijn klant had een twijfel over het familiedressoir uit haar ouderlijk huis. Een van haar kinderen viel direct voor deze designkast uit de jaren ’50. Maar het dressoir had intussen ook nogal wat schade opgelopen. Zo had het blad lelijke kringen door waterschade. Maar ook het eiken fineer had schade opgelopen aan de poten, de zijdes en deurtjes. Bovendien had het hang-en sluitwerk aandacht nodig. De bevestiging van de scharnieren was niet meer stabiel, waardoor de deurtjes niet meer mooi dicht gingen. En het sleutelentree was verdwenen.
Haar dochter ging verhuizen en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Consuminderen en bewaren wat mooi is. Daarom besloot mijn klant en het dressoir aan haar door te geven. Een prachtig en passend cadeau voor haar nieuwe huis!
Het dressoir ben ik gaan bekijken bij de klant thuis en heb een restauratievoorstel met een offerte gemaakt. Tijdens het restauratieproces heb ik de klant op de hoogte gehouden van de vorderingen. Na aflevering van het dressoir kreeg ik een foto en een lief berichtje: “Er staat een goed gerestaureerd familiemeubel te pronken in het huis van onze dochter, hoe leuk is dat niet?”
Meubelrestauratie is duurzaam
Ik ben altijd al een voorstander geweest van het ‘bewaren’ en in ere herstellen van mooi gemaakte meubels en objecten. En de laatste tijd is dit relevanter dan ooit. Patine meubelrestauratie werkt behoudend. Ik blijf zo dicht mogelijk bij het meubel, gebruik materialen die bij het meubel passen en werk reversibel. Dat betekent dat de aanpassingen ook weer verwijderd kunnen worden zonder schade achter te laten. En altijd is het doel dat een meubel of object voor volgende generaties behouden blijft.