Over Patine meubelrestauratie

Ik ben Cilia Knols. Patine is mijn atelier voor meubelrestauratie. Omdat ik het patina van doorleefde meubels zo prachtig vind, heb ik mijn atelier Patine genoemd. Met respect voor het vakmanschap van de makers en met respect voor het verhaal van de klant restaureer ik met liefde antieke en vintage meubels.

 

Meubelrestaurator

Ik heb het vak in de praktijk geleerd bij verschillende meubelrestauratie ateliers. Bij Veilinghuis de Eland leerde ik over meubelstijlen, houtkennis en constructies. Mijn basis kreeg ik bij het Hout en Meubileringscollege te Amsterdam tijdens verschillende cursussen en de vakopleiding meubelmaken.

Met Patine is mijn droom werkelijkheid geworden. Mooi gemaakte meubelen een tweede leven geven, zodat geschiedenis en dierbare herinneringen worden doorgegeven aan volgende generaties. Mijn verleden als communicatieadviseur heeft mij geleerd om goed naar de klant te luisteren en heldere voorlichting te geven over wat ik kan doen aan het meubel. Omdat ik helder communiceren belangrijk vind, weet je bij mij altijd wat je kunt verwachten.

 

 

Behouden wat mooi en dierbaar is

stoele 19e eeuw iepen/bloemmahonie met sabelpoten | Patine Meubelrestauratie

Ik ben Patine begonnen omdat mooi gemaakte meubels  het waard zijn om doorgegeven te worden. Dat geldt voor antieke en vintage meubels. Zoals bijvoorbeeld het 18e eeuwse klepbureau van een overgrootmoeder, de tweedeurskast uit de jaren 30 van tante Marietje, de Gelderse kast uit het ouderlijk huis en stoelen van oma. Zo maar een greep uit recente opdrachten. Meubels hebben een geschiedenis, deze geschiedenis zie je terug in het meubel. Klanten hebben er altijd een verhaal bij. Dat maakt mijn vak zo leuk. Dat is de patine: de uitstraling die het meubel door de jaren heen heeft gekregen door gebruik, licht en onderhoud. En het meubel zijn charme geeft. De patine is voor mij ‘heilig’ en ik probeer hem daarom zoveel mogelijk te behouden.

 

Meubelrestauratie, een ambacht

Mijn atelier is gehuisvest in een goed geoutilleerde werkplaats met andere vakmensen. We delen kennis, inspireren elkaar en waar nodig werken we samen. Omdat ik het belangrijk vind om mijn kennis up to date te houden en met collega’s kennis uit te wisselen ben ik lid van de Art Restorers Association, de branchevereniging voor restauratoren. Daarnaast zijn er tal van bekwame en inspirerende collega’s die ik ook buiten het verenigingsleven met regelmaat spreek.

 

Voor wie werk ik?

Met mijn meubelrestauratiebedrijf Patine werk ik vooral voor particuliere klanten. Ook bedrijven of overheden kunnen mij inschakelen. Ik werk in de wijde omgeving van Amsterdam en daarbuiten.

Hoe werk ik?

Ik werk volgens een duidelijk stappenplan, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Lees hier over mijn werkwijze.

Vragen?

Overweeg je een restauratie of heb je vragen over schade aan je meubel? Neem gerust even contact op, ik bespreek graag de mogelijkheden met je.