Palissander dressoir Mid Century Modern stijl

Dit dressoir van tropische houtsoort Palissander was aan de voorzijde verbleekt. En de messing grepen en poten waren aangetast. Het meubel werd aangeschaft in de jaren ’60 en mijn klant wilde het meubel in ere herstellen. Het dressoir heeft de kenmerken van een ander Fristho meubel uit de familie en is in dezelfde tijd aangeschaft. Hoewel ik geen label gevonden heb, zou het heel goed om Fristho meubel kunnen gaan.

Wat is er gedaan:

  • Omdat de afwerking van het blad nog in goede staat was en nauwelijks gebruikssporen had, heb ik besloten om de afwerking in tact te laten. De afwerking van zijdes, deuren, lades en kleppen is verwijderd, het palissander fineer is op kleur gebracht en heeft een nieuwe afwerking gekregen.
  • De messing grepen en poten zijn gepolijst en er is een speciale lak aangebracht om het aanslaan tegen te gaan.

 

Over Fristho

Fristho is begonnen in 1921 in Franeker Friesland. De naam is een samenvoeging van De Friesche stoel- en Houtwarenfabriek. Fristho is bekend geworden vanwege zijn dressoirs en wandsystemen. Belangrijke klanten waren Metz & Co en de Bijenkorf. Na de wederopbouwjaren besloot oprichter directeur Jean Baptist Merckx meubels te maken die pasten in de ‘mid century modern’ stijl. Hij werkte indertijd samen met ontwerpers Kho Liang en Wim Crouwel. En daarmee koos hij voor het Scandinavisch design. Uitbreiding vond plaats met een fabriek in Bergschenhoek. Er volgde nog een verhuizing naar Limburg om de Duitse markt te bedienen. In 1978 ging Fristho failliet.