Tafel Brouwerij St Pauli Bremen

Deze stoere tafel uit bierbrouwerij St Pauli te Bremen (Duitsland) had diverse schades van constructieve aard. Maar ook de afwerking was door het gebruik van verkeerde onderhoudsproducten schraal en te rood van kleur geworden. Bij het betrekken van een nieuw huis wilde de klant dit meubel graag meenemen, maar dan wel weer in een goede staat. Meestal ontbreken er gegevens over de herkomst van een meubel. In dit geval stond er op de onderkant van de tafel een duidelijk merkteken. De brouwerij is opgericht in 1857 door L├╝der Rutenberg en ook nu wordt er nog bier gebrouwen, voornamelijk voor de export. Waarschijnlijk komt de eiken tafel uit de inboedel van deze 19e eeuwse brouwerij.

Wat is er gedaan?

  • fineerschade aan de bladregel is hersteld
  • spanning in de bladregel is gestabiliseerd
  • krimpschade in het tafelblad is gerestaureerd. Een nieuw stukje eiken is aangevuld om zo de omtrek van het blad gelijk te houden
  • waterschade en kringen in het blad zijn aangepakt
  • de oude afwerking is verwijderd, het blad en de regel zijn gekleurd en er is een harde wasafwerking aangebracht.

 

Onderhoudsadvies voor deze tafel

Omdat ik deze tafel met een was heb afgewerkt heb ik mijn klant geadviseerd om het meubel eens per jaar te onderhouden met een zachte wasafwerking. Dat is geen lastig klusje, maar als je daar toch tegen opziet of het ontbreekt je aan tijd, dan kan ik dat ook verzorgen. Lees er hier meer over.