Schade secretaire

De secretaire was van oma. En via haar ouders kreeg de klant dit familiestuk in huis. Een mooie plek in haar werkkamer. De jaren hadden vat gekregen op dit praktische meubel en er was veel constructieve en fineerschade ontstaan.

 

 

Wat is er gerestaureerd?

  • De “geheime” buitenste laatjes konden niet meer dicht. De houten veren zijn deels gereconstrueerd, de zijdes van de lades zijn aangeheeld waardoor het sluitmechanisme weer werkt.
  • Het ladeblok, gefineerd met bloemmahonie achter de deurtjes hing helemaal uit zijn verband, regels en stijlen ontbraken, slingerlatten ontbraken of zaten los. Daardoor liepen de lades ook stroef en was er veel fineerschade ontstaan. Alle schades zijn gerestaureerd door reconstructie van aangetaste en ontbrekende delen.
  • De secretaire is gefineerd met notenfineer, bloemmahonie en vogelesdoorn en heeft door de jaren heen een mooi patina gekregen. Er zaten veel hazen in het notenfineer, en op de klep, beide interieurs was veel fineerschade ontstaan. Fineer is teruggelijmd met dierlijke lijm en de ontbrekende stukje zijn met oud fineer weer netjes gemaakt.
  • De schade aan het bloemmahonie fineer aan de binnenzijde van de klep is hersteld door nieuwe inzetten te maken. De klep is gekleurd, heeft een nieuwe afwerking gekregen en het laken is vervangen door een mooie kwaliteit laken van 100% wol.
  • Een eerdere restauratie bij een hoekpunt van de klep, daar waar ontbrekend blindhout was gestabiliseerd met kleine spijkers is duurzaam hersteld met een nieuwe inzet. Daaroverheen is oud bloemmahonie fineer gelijmd.
  • De afwerking is niet geheel verwijderd, omdat het patina bewaard moest blijven. Daarom is de lak-afwerking opgefrist.

 

 

 

cent uit1916

Over deze secretaire

Dit is een 19e eeuwse secretaire, gefineerd met noten en Bloemmahonie en Vogelesdoorn. Deze secretaire is afkomstig uit Zuid-Limburg. Op de achterzijde trof ik een deel van een krant aan met nog zichtbaar “Tongres”. Mogelijk is de secretaire in België gemaakt. De sobere lijnen van de secretaire duiden daar ook op. Kenmerk voor de secretaire zijn de geheime laatjes, waar secrets in werden bewaard. En ja, héél soms worden daar ook schatten in gevonden. In dit geval een cent uit 1916 😉