foto: coffee in the sun

Antiek met ‘nieuw’ combineren

geplaatst in: antiektrends, hip antiek, meubelrestauratie | 0

Mixen van antiek en eigentijds design

Het is een stokpaardje van me: het mixen antiek en eigentijds design, van oud en nieuw in één ruimte. Ontstaan in mijn jeugd waar in mijn ouderlijk huis design moeiteloos werd gecombineerd met antieke meubels: een design tafel uit de jaren ‘70 met daarom heen Biedermeier stoelen. Een bloemmahonie gefineerd klapbuffet met de Tizio van Artemide. Ook nu houd ik ervan om stijlen met elkaar te combineren. Niet gehinderd door wat ‘in’ is hebben wij een persoonlijke en eigen sfeer in huis gevonden die past als een jas.

 

En ik zie het steeds vaker om mij heen: in bladen, online, maar ook in winkels, restaurants en hippe koffietentjes worden steeds vaker antieke meubels als decoratie of functioneel gebruikt. Ik schreef daar al eerder een blogje over. Hoe komt het dat de interesse in antiek weer toeneemt?

 

Betaalbaar antiek

Sinds een jaar of 10 is antiek in waarde gedaald. Dat is heel spijtig voor de handel, maar als je als consument van antiek houdt, kun je nu je slag slaan. Op de veiling kun je tegenwoordig voor een appel en een ei het mooiste en leukste antiek kopen. Wat dacht je van een Biedermeier meidenkast in de kinderkamer? Een stoere eikenhouten tafel in de leefkeuken of een Amsterdamse School fauteuil waarin je je favoriete Netflix serie kunt bekijken? Een secretaire waar je (staand!) je mails kunt checken. Ook als er een restauratie nodig is, ben je nog steeds goedkoper uit dan een aantal jaren geleden. Dan heb je een uniek en ambachtelijk gemaakt meubel waar je héél lang plezier van kunt hebben. En wie zal het zeggen, alles is cyclisch. Mogelijk stijgt de waarde van antiek weer in de toekomst.

 

Ambachtelijk

En natuurlijk is er de toenemende aandacht voor ambachtelijk gemaakte spullen. Dat geldt voor eten, voor kleding én voor meubels. Niet voor niets worden beurzen als het Maker Festival, Ambacht in Beeld en Meesterlijk in Amsterdam druk bezocht. Ook in mijn vak als meubelrestaurator wordt ambachtelijk gewerkt. Ik respecteer het meubel en houd het zoveel mogelijk in tact. En ik gebruik natuurlijke producten zoals bijenwas, politoer en lak. Vanzelfsprekend hanteer ik ook handgereedschap zoals beitel en schaaf en werk met massief (oud) hout.

 

Restaureren is ook duurzaam

De circulaire economie is niet meer weg te denken. Steeds meer mensen gunnen hun spullen een tweede leven. Kijk naar Markplaats en de toenemende interesse in gerecycelde vintage kleding en vintage meubels.

Liesbeth Maliepaard heeft een hekel foodwaste en maakt van het overgebleven soepvlees heerlijke huzarensalade (parool, 1 november 2017). Columniste Jossine Modderman noemt het knap ouderwets om alsmaar nieuwe kleding te kopen (Volkskrant Magazine 21 oktober 2017).

Bij veel van mijn klanten (en bij mij zelf) speelt die duurzaamheidsgedachte ook een rol. Liever een mooi gemaakt meubel in ere herstellen dan iets nieuws kopen. Prachtig om zo een (kleine) bijdrage te leveren aan een leefbare en duurzame wereld.

 

Vragen?

Heb je vragen over restauratie van je meubel? Stuur mij gerust een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *