30e jaren notenhouten salontafel

Een meubel uit de familie. In opdracht gemaakt voor grootmoeder, bewaard door moeder en nu wil mijn klant deze 30e jaren notenhouten salontafel een mooie plek in zijn nieuwe huis geven. De tafel is met zorg gefineerd: het bovenste blad in wortelnoot in een taartpunt motief. Bij de poten is gespeeld met het noten fineer door aan de voorkant dwars en langs te gebruiken en de zijkanten in diagonalen te fineren.

De voornaamste schades waren vochtschade, fineerschade (openstaand door vocht, ontbrekend door afstoten en loszittend door opdrogen van de lijm) en verblekingen van de afwerking. En wat was het een feest toen ik de oude afwerking verwijderde en de tekening en kleur van het fineer weer tevoorschijn kwamen.

Wat is er gedaan:

  • Het fineer is teruggelijmd en ontbrekend fineer is met notenfineer aangevuld en er zijn wat kleinere vullinkjes aangebracht.
  • De afwerking is verwijderd, vlekken en kringen zijn behandeld en de tafel is op kleur gebracht. Daarna heeft de tafel een nieuwe harde wasafwerking gekregen. De bladen zijn met lak afgewerkt.
  • Er is een nieuwe glazen plaat op maat gemaakt om het bovenblad te beschermen.