Het blad van deze tafel zag er zeer gehavend uit. Het blad was door krimp gescheurd, deels op de naad maar ook ernaast. De bladrand had fineerschade en in de poot zat een wiebel. De wervels onder het blad hadden geen functie meer en waren verlijmd. Het blad en de rand sloten niet meer strak op elkaar aan.

 

Wat is er gedaan?

  • De wervels zijn aangepast en met schroeven teruggeplaatst waardoor de rand weer mooi aansluit op het blad en de delen kunnen blijven werken, zonder schade te veroorzaken.
  • De fineerschade is met oud fineer hersteld en is opgefrist.
  • Het uitgebroken deel van het blad is eerst verlijmd en vervolgens zijn de twee bladdelen met dierlijke gelijmd en verstevigd met klosjes aan de onderzijde.
  • De oude afwerking is verwijderd, de waterschade is geminimaliseerd, het blad is op kleur gebracht en opnieuw afgewerkt
  • De poot is verlijmd en er is een pen bijgeplaatst.

 

Over Biedermeier

Het Biedermeier is een stijlperiode tussen 1815 en 1850, ontstaan in Duitsland en Oostenrijk. Een periode waarin mensen behoefte kregen aan gezelligheid en comfort. De meubels krijgen rondere en gewelfde vormen. Een Bieder mann is een beste brave burger. We zien in deze tijd voor het eerst dat meubels bij elkaar worden gezet: zie daar het ontstaan van onze zit- of eethoek. Mahonie is een populaire houtsoort in die tijd en veel meubels worden gepolitoerd. Ook meubels uit eerdere stijlperiodes worden van hun authentieke (was)afwerking ontdaan en in de hoogglanzende politoer gezet. Bling in de 19e eeuw.