Engels tekenkistje

 

Dit tekenkistje is prachtig gemaakt. Het fineer loopt mooi door in de lades en van de lades naar het deksel. Het is heerlijk om aan een object te werken dat met zoveel zorg is gemaakt. Waarschijnlijk gaat het om een Engels kistje uit de Regency tijd. Het kistje had behoorlijk wat schade. Om de laatjes open te krijgen was er ooit een brievenopener aan te pas gekomen. Niet wetende dat de koperen (originele) borgpen de boel op zijn plaats hield. Zo kwam er als verrassing nog een tweede laatje met inhoud tevoorschijn.

Wat is er gedaan:

  • De oude politoerafwerking is verwijderd en er is een nieuwe politoerafwerking aangebracht.
  • Fineerschade is hersteld.
  • Reconstructie parelmoeren sleutelentree.
  • Vlekken en waterschade op het deksel zijn verwijderd.
  • Er is een oude sleutel passend gemaakt.
  • Voor het uitgebroken stukje in de lade is een inzetje gemaakt. Daar overheen is bloemmahonie fineer gelijmd.
  • De loszittende onderdelen van het interieur zijn verlijmd.
  • De stoffen lintjes waarmee de deksels opgetild kunnen worden zijn vervangen. Ik heb sporen gevonden van eerdere lintjes. Deze kleur heb ik als uitgangspunt genomen.

 

 

Restaureren is ook onderzoeken

De inhoud van de kist bracht mij enigszins in verwarring. De kist bevatte teken- en meetinstrumenten die kunnen duiden op een kist die door technisch tekenaars (o.a. in de scheepsbouw) en architecten werd gebruikt. Maar het kistje bevatte ook waterverf napjes van Ackermann. Ackermann was in Londen actief onder meer als uitgever, lithograaf en maakt zijn waterverfblokjes tussen 1794 en 1827. De blokjes zijn gestempeld met het adres 101 Strand. Hier had Ackermann zijn winkel in de periode 1797 tot 1827. De blokjes kunnen dus meer dan 200 jaar oud zijn! Op internet vond ik een vergelijkbaar kistje, maar wel met een vignet van de leverancier. De opgeplakte verkoopadresgegevens ontbraken bij ‘mijn’ kistje, waardoor exacte datering en het bepalen van de oorspronkelijke functie wat lastiger wordt.