Gispen Stoel 116

Wim Rietveld ontwierp deze stoel in 1953 voor de firma Gispen. De stoel heeft een rondstalen frame en de zitting en de rug zijn gemaakt van gebogen berkenmultiplex. Het hout en metaal zijn verbonden door rubberen schijven die zorgen voor vering en comfort.

 

Wat heb ik aangepakt?

Gezien de staat en leeftijd van de stoelen heb ik de schades opgelost, maar heb ik de uitstraling van de stoelen in tact gelaten.

  • Het berkenmultiplex van de stoelen was behoorlijk beschadigd. Ik heb de schade op verschillende manieren hersteld onder meer door het teruglijmen van het fineer en het maken van een fineer-inzetje (zie foto’s hiernaast).
  • Bij één stoel was de rubberen schijf los gekomen.  Die heb ik opnieuw vastgezet.
  • De afwerking ontbrak op twee stoelen. Eén stoel was donker gebeitst en de andere was vlekkerig met brandschade. Omdat de schroeiplek te diep zat, heb ik deze kunnen minimaliseren, maar niet geheel kunnen verwijderen. Dat is soms jammer, maar het materiaal, in dit geval berkenmultiplex, liet dat niet toe. De lakafwerking van de derde stoel was matig. Ik heb de stoelen qua kleur naar elkaar toegebracht en de stoelen hebben een geheel nieuwe lakafwerking gekregen.