Bij deze ‘nieuwe’ Windsor stoel waren de spijlen in de zitting losgeraakt. Ook was de H-sport (daarmee worden de poten aan elkaar verbonden) op verschillende punten los gekomen. Deze stoel is gemaakt van verschillende houtsoorten, waaronder eiken en beuken.

Wat is er gedaan?

  • de rugleuning is gedemonteerd en opnieuw gelijmd. Bij deze lijmsessie is in de spijlen een wigje geslagen. Hierdoor is de omtrek van het uiteinde van de spijl opgerekt waardoor de spijlen weer vast in de zitting zitten. De H-sport is zonder demontage gelijmd.
  • De afwerking is opgefrist waardoor de stoel er weer verzorgd uitziet.

 

De Windsor stoel is ontstaan rond 1720. Waarschijnlijk is de naam te herleiden uit het feit dat de stoel in deze tijd werd gemaakt van bomen in de buurt van Windsor Castle. De meeste stoelen werden toen gemaakt uit een combinatie van verschillende houtsoorten. De poten vaak uit essenhout, de zitting uit iepen. De gebogen kapregel uit een goed buigbare houtsoort, vaak van beuken.  De poten, de armstaanders en de spijlen van de rugleuning werden voorverwarmd, hierdoor kromp het hout. Daarna werden ze in de voorgeboorde gaten van de zitting geslagen. Door de afkoeling zette het hout uit en kwamen de spijlen muurvast te zitten.