Sierlijke intarsia tafel
Deze prachtige mahoniehouten tafel mocht ik onder handen nemen. Het inlegwerk is deels intarsia, deels marqueterie.
Wat is er gedaan?
- De oude streperige afwerking van het tafelblad is verwijderd.
- De loszittende en ontbrekende delen van de blokbies zijn teruggelijmd en bijgemaakt.
- Loszittend fineer en ontbrekend fineer van zowel rand als poot zijn teruggelijmd respectievelijk vervangen en opgevuld.
- De politoerafwerking van de poot en de tafelrand is opgefrist.
- Er is een nieuwe afwerking aangebracht op het tafelblad.
Intarsia en marqueterie
Dit is een Biedermeier tafel (ca 1815 – ca 1850) met inlegwerk. In de tweede helft van de 19e eeuw werden ‘saaie’ ook 17e en 18e eeuwse meubels verfraaid met verschillende houtsoorten, maar ook wel met messing, ivoor of paarlemoer.
Het inlegwerk van het blad wordt intarsia genoemd. De vlinders, vogels, bloemenmanden en biezen zijn in het massieve mahonie blad gelijmd. Voor de blokbies is afwisselend mahonie en (waarschijnlijk) hulst gebruikt. Veel meubelmakers haalden de kant en klare versieringen uit Frankrijk of Engeland. Zij hoefden ze alleen ‘maar’ op het meubel te lijmen.
De rand en de poot hebben als blindhout eiken. De rand en de poot zijn gefineerd met bloemmahonie en de bloemenranken zijn van hulst gemaakt. Het loof is ooit fris groen ingekleurd, maar de kleuren zijn door de jaren heen vervaagd. Dit patina heb ik behouden. Het fineer is hier op het blindhout gelijmd. Dit wordt marqueterie genoemd.