vintage tafel met nieuwelaklaag | Patine meubelrestauratie

Restauratie van een tafelblad

geplaatst in: meubelonderhoud, meubelrestauratie, preventie | 0

Restauratie van een tafelblad

Klanten vragen vaak of ik een tafelblad kan afwerken zodat ie tegen álles bestand is: warmte en vloeistoffen. Ik zou dat graag willen, maar helaas is geen enkele afwerking op een massief of gefineerd tafelblad dinnerproof.  Een lakafwerking is de meest beschermende en onderhoudsvriendelijke afwerking. Maar bij elke afwerking geef ik het advies om voorzichtig te blijven met warmte en vocht. Hieronder lees je over de voor- en nadelen van verschillende producten.

 

bijenwas | Patine Meubelrestauratie
onderhoud met was

Bijenwas

Prachtig op een tafelblad, maar niet de meest onderhoudsvriendelijke. Warmte, water en andere vloeistoffen kunnen kringen of vlekken achterlaten. En, sommige mensen vinden dat helemaal niet erg, omdat zij van een doorleefde uitstraling houden. Het is belangrijk dat je de tafel regelmatig met een neutrale bijenwas onderhoudt en onderzetters gebruikt om vlekken en kringen te voorkomen.

 

Lak

Vaak gebruikt bij nieuwere meubels. Een harde en onderhoudsarme beschermlaag. Goed voor tafels die intensief worden gebruikt, bijvoorbeeld voor gezinnen met jonge kinderen. Maar ook hier is voorzichtigheid geboden met warmte en vocht.

 

Olie

Gebruik ik eigenlijk alleen op mid-century meubels die van origine met een olie zijn behandeld. De olie ademt -net als was- en vergt onderhoud. Deze afwerking is gevoelig voor warmte en vocht.

 

Politoer

Een oude afwerkingstechniek die veel in de 19e eeuw werd gebruikt. Veel lagen politoer worden opgebracht tot een gesloten hoogglanzende deklaag. Dit is een arbeidsintensieve klus en daardoor kostbaar. Vaak wordt er een glasplaat op de tafel gelegd voor bescherming, want politoer is gevoelig voor warmte, water en andere vloeistoffen.

 

Karakter van het meubel

Bij de keuze van de afwerking, vind ik het belangrijk om te kijken uit welke periode een tafel komt. Bij voorkeur gebruik ik de afwerking passend bij het karakter van de tafel. Toch komt het vaak voor dat ik op basis van de wensen van de klant andere keuzes maak, die het praktische gebruik van de tafel niet in de weg staan.

 

Vragen

Is je tafel schraal, is de afwerking gedeeltelijk verdwenen en kijk je op het kale hout? Wacht dan niet langer en gun je tafel een mooie bescherming. Ik adviseer je graag over de mogelijkheden. Je kunt hier je vraag stellen.