chaise longue in moderne context | Patine meubelrestauratie

Is antiek weer hip?

geplaatst in: antiektrends, hip antiek | 0

Is antiek weer hip?

Ik mocht een tijdje terug antieke eetkamerstoelen restaureren. Deze stoelen kregen een plek om een design klassieker, de Tulip tafel van Eero Saarinen. Een onverwachte combinatie. Dat zie ik ook terug in winkels en hippe café’s in mijn eigen buurt. Zij kiezen ervoor om antieke meubels in hun interieur te gebruiken. En het lijkt een tegenstelling: hip antiek. Maar klopt dat wel? Ik was nieuwsgierig en vroeg een aantal ondernemers naar de reden achter hun keuze.

 

hip antiekLeukste cadeaus op Biedermeier tafels uitgestald

In het lichte en frisse interieur van cadeauwinkel &Klevering Oost aan de Middenweg staan op twee prachtige Biedermeier tafels de mooiste spullen uitgestald: vazen, kandelaars, servies kookboeken en nog veel meer. Ik vroeg Blanche Defourny, eigenaar van de winkel waarom zij koos voor antieke meubels in haar winkel: “ik houd ervan meubels en woonaccessoires uit verschillende periodes met elkaar te mixen. Klanten reageren enthousiast op de antieke meubels. Ze vinden de combinatie van oud en nieuw verrassend”. Blanche merkt dat steeds meer mensen op zoek zijn naar aparte spullen en bijzondere combinaties. Het lijkt een reactie te zijn op het brede, uniforme aanbod, waar mensen steeds meer behoefte krijgen aan unieke en minder voor de hand liggende meubels en accessoires. “De antieke tafels en de chaise longue in mijn winkel had ik al een paar keer kunnen verkopen. Maar voorlopig blijven ze van mij!”

 

 

 

 

 

the cottage amsterdam
the cottage amsterdam

Eten op vrolijkmakende stoeltjes

Op de hoek Linneausstraat en Pretoriusstraat zit het gezellige café The Cottage. Deze plek werd door Hiske Versprille van het Parool met een 9 beloond. Ook de inrichting viel bij haar in de smaak. En dat onderschrijf ik helemaal. In de ruimte een bar die zich door de zaak krult, antieke stoelen om eenvoudig bruin gelakte tafels, heldere groene tinten en met okergeel fluweel beklede barkrukken. Ik vroeg Betke Winters, een van de eigenaren naar de keuze achter de inrichting. “The Cottage is geïnspireerd op Britse café’s waar de sfeer tijdloos, gemoedelijk en ongedwongen is. We hebben gekozen voor een ouderwetse sfeer met veel oude houten meubels maar wel in een frisse context. Een mix van oud en nieuw, van fris en frutsel. We wilden graag eetkamerstoelen in verschillende soorten en maten. En ze kwamen overal vandaan: uit het ouderlijk huis, van Marktplaats, van een buurman die nog een stoel over had. Dat pretentieloze waarderen klanten ook, ze zien dat het anders is dan anders. We hebben ook veel zelf gedaan. Geschetst, geschuurd, gelakt en gestoffeerd. We horen van klanten dat ze dat sympathiek vinden.”

 

 

Hip antiek

Is antiek weer hip of wordt het dat weer? Zou goed kunnen. Maar ik ben geen voorspeller van trends. Als meubelrestaurator en liefhebber van mooi gemaakte oude meubels, juich ik de keuze voor een antiek meubel in een eigentijds interieur wél van harte toe:)

Dus doe als &Klevering en The Cottage en experimenteer eens met een antiek meubel in je huis. Het geeft je huis warmte en je creëert je eigen, persoonlijke sfeer. Bovendien is antiek op dit moment heel betaalbaar!

 

Vragen

Heb je een vraag over restauratie van antieke of vintage meubels, stuur mij gerust een mail voor een vrijblijvend advies.