fineerschade

Veel voorkomende schades

geplaatst in: meubelrestauratie, meubelschade | 6

Bij oudere meubels, antiek of vintage, kunnen in de loop der jaren schades ontstaan. In deze blog noem ik er een paar die vaak voorkomen. Misschien herken je ze. In mijn atelier verhelp ik met veel aandacht en zorg schade aan je meubel.

 

 

Loszittend of afgebroken fineer

In de loop van de jaren kan fineer afsplinteren, losraken of gaan ‘blazen”. Gooi afgebroken stukjes fineer nooit weg en neem ze mee naar het atelier als je het fineer wilt laten herstellen. Ik lijm deze oude stukjes terug. Want ik wil zo veel mogelijk origineel materiaal behouden.

 

Houtworm

Als er kleine gaatjes in je meubel zitten duidt dit vaak op de aanwezigheid van houtworm. Houtwormen zijn in werkelijkheid de larven van houtkeversDe gaatjes van de houtwormkever  (grote houtworm of ook wel Doodskloppertje genoemd) zijn ongeveer een millimeter groot. De larven van deze kevers voeden zich met hout en boren zo ‘kanalen’ in het hout. Hierin kunnen ze enkele jaren blijven, totdat ze zich ontpoppen tot een volwassen insect. Als de larf zich heeft ontpopt tot kever vreet hij zich een weg naar buiten, waardoor er kleine gaatjes in hout van je meubel ontstaan. De kever vliegt uit vanaf maart tot en met juni. Als ik constateer dat er houtworm actief is, adviseer ik professionele bestrijding.

 

Lades die niet lekker meer lopen

Door in het in en uitschuiven slijten de zijdes van de lades en van de ladelopers in de kast. Hierdoor ‘lopen’ de lades niet meer lekker; het in en uitschuiven gaat steeds stroever. De lade zakt steeds meer en zorgt voor slijtage aan de buitenkant van je meubel. Soms splintert er fineer vanaf of raken profiellijsten los.

 

Kringen

Een warm koffiekopje of een vaas die nog aan de buitenkant vochtig is kunnen kringen en vlekken in je meubel geven. Dit zijn over het algemeen witte of zelfs zwarte vlekken.

 

Krimpscheuren

Hout krimpt in de loop van de jaren. Vooral in de breedte en dan ontstaan er dikwijls scheuren in bijvoorbeeld in een tafelblad of de zijdes van je kast.

 

Wiebelende stoelpoten

Door het vaak intensieve gebruik en het gewicht dat stoelen moeten dragen kunnen de verbindingen losraken. De stoel verliest zijn stabiliteit, poten gaan wiebelen en kan verdere schade aan je stoel, (zoals uitbreken van hout) veroorzaken.

 

Verbleking of doffe politoerafwerking

In de loop van de jaren kan de politoerafwerking verbleken als gevolg van UV licht. Oude politoerlagen kunnen vaak ook hun glans verliezen of geel/groen/grijzig verkleuren. Door deze gloed kun je de kleur en de tekening in het hout niet meer goed zien. De politoerlaag verliest ook enigszins zijn bescherming.

 

Klemmende kastdeuren

Dit wordt vaak veroorzaakt door krimp van de achterwand. De kieren die ontstaan maken de kast wiebelig en de kast verliest haar stabiliteit. Het gevolg is dat de deuren gaan klemmen en moeilijk dicht gaan. Omdat er dan vaak wat meer kracht wordt gebruikt kan er nog meer schade ontstaan zoals het uitbreken van hout of het lossplinteren van fineer.

 

Profiellijstjes zitten los of ontbreken

In de loop van de jaren kunnen lijsten los gaan zitten of zelfs afbreken. Bewaar deze delen en neem ze mee naar het atelier. Ook voor deze schade geldt dat ik originele delen het liefst weer terugplaats.

 

 

Oplossingen voor meubelschade

Herken je een van bovengenoemde schades? Of overweeg je een restauratie en wil je advies over oplossingen? Stuur mij dan gerust een mail.

6 reacties

  1. Mark de Leen

    Bedankt voor de informatie over veel voorkomende schades, ik probeer heel voorzichtig te zijn met mijn nieuwe antieke kast dus het is goed om te weten waar ik voor moet opletten. Ik heb de kast echt pas gekocht bij een opheffingsuitverkoop van meubels en ik ben er zo blij mee. Het staat nu in de lees hoek en het is zo prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *