Restauratie van familiestukken

geplaatst in: erfgoed, familiestukken, meubelrestauratie | 0

Restauratie van familiestukken

De meeste meubels die ik in mijn atelier Patine onder handen neem zijn familiestukken. Meubels met een verhaal. Het verhaal lees je af aan het meubel: gebruikssporen en het patina. Dat maakt antieke meubels zo charmant. Maar dat niet alleen. Ook de verhalen rondom het meubel zijn bijzonder om te horen. De kast komt uit het ouderlijk huis in Curaçao, een secretaire is via ouders afkomstig van grootouders. Of: het spelen met het roldeurtje van de kast die in het atelier van een vader stond: “hij kletterde zo lekker naar beneden”. Iedereen heeft herinneringen aan deze meubels. Die verhalen geven mijn vak een extra dimensie. Lees hier het persoonlijke verhaal van één van mijn klanten.

 

vervangen ladelopers eiken kbinet | Patine meubelrestauratie
lijmen nieuwe ladelopers

Herinneringen

“Het kabinet is van mijn oma geweest, geboren in 1911 en zolang ik mij kan herinneren, vanaf 1978 stond hij bij mijn oma in de eetkamer. De herinneringen gaan met name naar de tijd dat ik zelf wat ouder was (rond de 20 jaar) en ging lunchen bij mijn oma. In de kast stond het servies en zoet beleg. De kast is sinds 1997 in ons bezit. Toen overleed mijn oma en mochten wij iets moois uitkiezen. Dat werd deze kast.

De kast is veel gebruikt en had in de loop van de jaren schade opgelopen. Het meest storende was de gebroken galerij. De losse delen lagen al een aantal jaren op de kap van de kast. Maar ook de kale uitstraling van het hout was ons een doorn in het oog. We hebben zelf geprobeerd met was de kast weer kleur te geven, maar dat gaf geen resultaat.

We hebben de kast door Cilia laten restaureren omdat we eraan gehecht zijn en we hem daarom beter wilden verzorgen. We kregen een erfenis en we vonden dit een passende bestemming. Het meest opvallende resultaat is de restauratie van de galerij, die weer prachtig in zicht is. En uiteraard het houtwerk dat weer kleur en glans heeft. Opvallend is ook hoeveel makkelijker deuren en lades open en dicht gaan!

Het kabinet staat nu weer op zijn oude plek in de keuken, tegen een fris geschilderde muur. We gaan hem weer veel gebruiken en van genieten.”