Louis Seize coulissentafel | Patine Meubelrestauartie

Slimme meubels die ruimte besparen

geplaatst in: antiektrends, hip antiek, meubelrestauratie | 0

Natuurlijk, IKEA is groot op het gebied van meubels die ruimte besparen. Maar wist je dat er vroeger ook al meubels werden gemaakt die praktisch en slim zijn en die goed passen in kleinere ruimtes? Ik bespreek er 3 in deze blog: de secretaire, de hoekkast en de coulissentafel.

 

Werkplek thuis: de secretaire

De secretaire ontstaat als meubel in de 15e eeuw in Italië en komt omstreeks 1750 in Frankrijk opnieuw in de mode. Het meubel ontleent zijn naam aan de geheime vakjes waar je ‘secrets’ in kon bewaren. Ik vind het een handig meubel voor ZZP-ers die in hun eigen huis een werkplek nodig hebben. Het is een handige opberger voor kleine kantoorartikelen, want die kunnen allemaal in de vakjes en laatjes. De kast onderin biedt ruimte aan literatuur en files (voor wie daar nog mee werkt). De klep biedt ruimte aan je laptop of tablet zodat je even snel je laatste mails kunt checken. En als je ruimte nodig hebt, sluit je de klep. Op de secretaire kun je bijvoorbeeld je favoriete verzameling vazen of kandelaars kwijt. Ik zeg: een functioneel en decoratief meubel!

 

Ruimtebespaarder: de hoekkast

Het hoekkabinet is in Nederland waarschijnlijk omstreeks 1750/1760 ontstaan. Zij worden dan als hoek-buvet aangeduid. Op zich vreemd want ze worden niet als een buffet gebruikt. Het hoekkabinet is samen met klapbuffet het meest praktische bergmeubel. Hij staat niemand in de weg en een verloren hoek wordt slim benut. Vroeger werden de hoekkasten gebruikt om porselein, glas en bestek in op te bergen. Ook nu kun je er je mooie servies en je glaswerk in kwijt. Ik vind de sobere, eerlijke eikenhouten exemplaren uit het Neo-Classisisme het mooist. Ze passen zich goed aan in een modern interieur vanwege de rechte vormen en (soms) lijstwerk met geometrische patronen.

 

Aan tafel: de coulissentafel

Een tafel die je aan kunt passen aan de grootte van het gezelschap. Hoe handig is dat! De coulissentafel, ook wel uitschuiftafel genoemd, is ontstaan in de Biedermeier periode van 1815-1850. In deze periode is mahonie een populaire houtsoort die ook voor deze tafels vaak werd gebruikt. De tafels uit deze tijd werden dikwijls gepolitoerd. De coulissentafel is zo handig omdat ie tussenbladen heeft waarmee je de tafel kunt vergroten. Meestal kun je deze bladen onder het uitschuifbare blad opbergen en staan ze niemand in de weg. Voor een etentje met je allerbeste vrienden of het kerstdiner met je familie schuif je het blad opzij en leg je de extra bladen er tussen. En in de ‘slanke’ vorm is zo’n tafel prima in je up, met z’n tweeën of met je gezin. Als je kringen en vlekken in het blad wilt voorkomen, kun je het beste een molton of een kleed van kunststof onder je tafelkleed leggen. Ik geef de voorkeur aan een molton, omdat het ook een comfortabel en zachter gevoel geeft. En echt, je hoeft hier dus geen stoelen uit dezelfde tijd omheen te zetten. Prachtig erbij zijn bijvoorbeeld de vintage stoelen van Thonet of Eames.

Vragen?

Mail info@patine-meubelrestauratie.nl of bel 06 28 32 21 11 voor een vrijblijvend advies bij:

  • kringen in het tafelblad
  • vervangen van laken of leer van de secretaire
  • slecht sluitende deuren van je hoekkast
  • constructieve schade
  • schrale afwerking
  • en meer