onderhoud met bijenwas

Onderhoudstips

geplaatst in: meubelonderhoud | 0

Als ik de afwerking van je meubel onder handen heb genomen, krijg je van mij advies over het onderhoud van je antieke of vintage meubel. Want onderhouden betekent behouden. Onderstaande tips helpen je alvast een beetje op weg.

  • Als je meubel een wasafwerking heeft, onderhoud je je meubel één keer per jaar met een neutrale bijenwas. Dit beschermt je meubel tegen vocht en vuil én zorgt dat je meubel er verzorgd uit blijft zien. Smeer de was dun in met een kwast. Laat 1-2 uur drogen. Boen uit met een (schone) schoenborstel of katoenen lap. Een goede bijenwas koop je bij Duller en Co.
  • Vintage meubels zijn dikwijls met een lak of olie afgewerkt. Dit kun je schoonhouden met een klamme doek en een drupje afwasmiddel. Wrijf droog met een theedoek.
  • Meubels met een politoerafwerking kun je ook voorzichtig afnemen met een klamme doek (alleen met water). Wrijf droog met een theedoek.
  • Leer verzorg je een keer per jaar met een neutrale bijenwas. Breng de was dun op met een doek en wrijf na ongeveer een half uur uit. Je kunt het leer af en toe afnemen met een klamme doek. Gebruik alleen water.
  • Gebruik nooit onderhoudsmiddelen op siliconenbasis zoals bijvoorbeeld Pledge. Bij een restauratie geeft dit dikwijls complicaties.
  • Hout blijft werken, ook als het oud is. Als de luchtvochtigheid in je huis niet stabiel is gaat hout werken en bij droogte krimpt het hout en kunnen scheuren in je meubel ontstaan. Bijvoorbeeld in de zijden van je kast of je tafelblad. Zorg als het vriest (dan is de lucht op zijn droogst) voor wat extra vocht in je huis. Hang bijvoorbeeld af en toe een was in je kamer te drogen. Nog effectiever is een luchtbevochtiger.
  • Warmte van bijvoorbeeld een koffiekopje of vocht onder een vaas kunnen kringen in je meubel geven. Om dit voorkomen kun je het beste onderzetters gebruiken.
  • Bescherm je tafel met een dikke molton of een kunststof kleed onder je tafelkleed. Als er dan iets omvalt of er wordt geknoeid, kan het vocht niet in de tafel trekken.
  • Van een biezen mat heb je jarenlang plezier en ze vraagt weinig onderhoud. Om te voorkomen dat biezen op den duur uitdrogen, kun je ze het beste één keer per jaar besproeien met een plantenspuit (alleen water). Haal de zitting uit de stoel of dek het omliggende hout af om beschadiging aan de afwerking van de stoel te voorkomen.
  • Webbing vraagt weinig onderhoud. De webbing zittingen rekken na verloop van tijd iets uit om de spanning als er iemand op zit op te vangen. Je kunt spankracht herstellen door de webbing met lauwwarm water en een spons een beetje nat te maken aan de onder/achterkant van het rotanriet. Daarna niet meer op gaan zitten en ongeveer twaalf uur laten drogen.

 

Vragen?

Blijft het hout ‘schraal’ of bleek na het aanbrengen van een waslaag? Of wil je advies bijvoorbeeld over het verwijderen van kringen of het verhelpen van krimpscheuren in je meubel? Neem dan contact met me op.