onderhoud met bijenwas

Onderhoudstips

geplaatst in: meubelonderhoud | 0

Als ik de afwerking van je meubel onder handen heb genomen, krijg je van mij advies over het onderhoud van je antieke of vintage meubel. Want onderhouden betekent behouden. Onderstaande tips helpen je alvast een beetje op weg.

  • Als je meubel een wasafwerking heeft, onderhoud je je meubel één keer per jaar met een neutrale bijenwas. Dit beschermt je meubel tegen vocht en vuil én zorgt dat je meubel er verzorgd uitziet. Smeer de kast dun in met een kwast. Laat 1-2 uur drogen. Boen uit met een (schone) schoenborstel of katoenen lap.
  • Vintage meubels zijn dikwijls met een lak afgewerkt. Dit kun je schoonhouden met een klamme doek en een drupje afwasmiddel. Wrijf droog met een theedoek.
  • Meubels met een politoerafwerking kun je ook voorzichtig afnemen met een klamme doek (alleen met water). Wrijf droog met een theedoek.
  • Gebruik nooit onderhoudsmiddelen op siliconenbasis zoals bijvoorbeeld Pledge. Bij een restauratie geeft dit dikwijls complicaties.
  • Hout blijft werken, ook als het oud is. Als de luchtvochtigheid in je huis niet stabiel is gaat hout werken en bij droogte krimpt het hout en kunnen scheuren in je meubel ontstaan. Bijvoorbeeld in de zijden van je kast of je tafelblad. Zorg als het vriest (dan is de lucht op zijn droogst) voor wat extra vocht in je huis. Hang bijvoorbeeld af en toe een was in je kamer te drogen. Nog effectiever is een luchtbevochtiger.
  • Warmte van bijvoorbeeld een koffiekopje of vocht onder een vaas kunnen kringen in je meubel geven. Om dit voorkomen kun je het beste onderzetters gebruiken.
  • Bescherm je tafel met een dikke molton of een kunststof kleed onder je tafelkleed. Als er dan iets omvalt of er wordt geknoeid, kan het vocht niet in de tafel trekken.

 

Vragen?

Blijft het hout ‘schraal’ ook na het aanbrengen van een waslaag? Of wil je advies bijvoorbeeld over het verwijderen van kringen of het verhelpen van krimpscheuren in je meubel? Neem dan gerust contact met me op.